top of page

Tunus

          GeçmiÅŸin izlerini diÄŸer bir deÄŸiÅŸle Osmanlı devletinin izlerini taşıyan mistik bir ülke. Arapların en demokratik ülkesi. Arap baharının baÅŸladığı ve baÅŸarılı olduÄŸu tek ülke. Her geçen gün turist sayısını arttıran bir ülke. Ancak umduÄŸumu bulamadığım maalesef ki seksenlerin dünyasından kalma bir ülke. Gelin sizlere ayrıntılı olarak anlatayım...

          Bu ülkeye gitmeniz için vize almanıza gerek kalmıyor. Üstelik diÄŸer ülke vatandaÅŸlarına giriÅŸte soru yaÄŸmuruna tutarken Türk vatandaÅŸlarına neredeyse hiç bir soru sormadan kapılar açılıyor. Sadece ülkeye giriÅŸte deÄŸil bu ülkede herhangi bir sorunla karşılaÅŸtığınızda Türkiye den geldiÄŸini söyleyin bütün kapılar size açılacaktır.

Tunus'un BaÅŸkenti Tunus

             Ülkeye iner inmez geri kalmışlığı hissedeceksiniz. Havalimanın dan çıkar çıkmaz aç kurtlar gibi bekleyen taksiciler hemen elimde ki bavulları kapıp beni bir taksiye attılar. Taksi den otelime 40 dinar aldılar.(Taksimetre ile 8 dinar tutuyor) Bavulumu taksiye atan kiÅŸi benden zorla bahÅŸiÅŸ istedi. Bense vermemekte direttim ve vermedim. Yol boyunca gördüÄŸüm yıkık dökük kararmış evler bana tv de izlediÄŸim Irak savaşını hatırlattı. 

            Konaklama konusunda kesinlikle internette gördüÄŸünüz resim ve bilgilere hatta otelin yıldız sayılarına aldırış etmeyin. Otelinize gidince farklı manzaralarla karşılaÅŸabilirsiniz. Åžehrin merkezinde ki beÅŸ yıldızlı Afrika otel kalanlardan duyduÄŸum kadarıyla tek bir yıldızı bile hak etmiyormuÅŸ. Benim kaldığım otel Carlton Hotel üç yıldızlı olmasına raÄŸmen Tunus ÅŸartlarında beÅŸ yıldızlı bir otel kalitesindeydi. Tunus da otel seçimin de püf nokta uluslararası bir otel markasında kalmanız olmalı. EÄŸer Tunusun yerel bir otelinde kalırsanız kaldığınıza çok piÅŸman olabilirsiniz. Carlton Hotel i ise kesinlikle öneriyorum. Kahvaltı açık büfesinde size özel krep ve waffle hizmeti veren bir aÅŸçı bile var. Tunus merkezinde bulabileceÄŸiniz en iyi otellerden birisi.

​

            Dikkat ! Bu ülkede ulaşım tamamen sıkıntılıdır. Hiç bir taksi durağı yoktur! Yoldan geçen taksileri elinizle durdurmak zorundasınız. Tabi yoldan taksi geçiyor ve içerisin de yolcu yok ise durdurabilirsiniz. Taksi ön camlarında ki kırmızı ışık taksilerin boÅŸ olduÄŸunu, yeÅŸil ışık dolu olduÄŸunu gösteriyor. Yani yeÅŸil ışık yanan bir taksi hiç bir zaman sizin için durmayacaktır. Taksi metre bu ülke de ucuz. Tabi taksici sizinle pazarlık yapmaz ve taksi metreyi açarsa !  

Görülmesi Gereken Yerler

​

Medina de Tunis

Habib-Bourguiba Caddesi

Bardo Müzesi

Sidi Bu Said

Medina de Tunis

​

         Dar caddeleri içerisinde çokça hediyelik eÅŸya dükkanı bulabileceÄŸiniz kesinlikle gitmeniz gereken yer. Burayı gezdikçe Kapalı çarşı ve Antalya'da ki kaleiçi çarşısı aklınıza gelecek. Çarşının içerisinde "Panorama" adlı bir bina var. Bina Osmanlı dan kalma bir yapı. Bu yapı dan Tunus'u kuÅŸ bakışı görebilirsiniz. Resim çekilmek için ideal bir yer. Panorama'yı kolay bir ÅŸekilde bulamazsınız çarşı esnafına nerede olduÄŸunu sormanız gerekiyor. Karmaşık nizamı olmayan çarşı içerisinde Panorama binası dar bir ara sokakağın sonunda yer alıyor. Yardım almadan orayı bulmanız imkansız. Bina üst kısmında Türk kahvesini de bulabileceÄŸiniz bir cafe de var.

Çarşı da bir ünlü Al-Zaytuna Camisi yer alıyor. Ben gittiÄŸimde cami ye giriÅŸ kapalıydı. Açık olduÄŸu zamanlar ücretli giriliyormuÅŸ. Son bir hatırlatma; çarşı esnafına dikkat edin.

Habib-Bourguiba Caddesi               

​

​

       Medine çarşısına gitmeniz için bu cadde den geçmeniz gerekiyor. Fransızlardan kalma bir cadde. Azda olsa size avrupayı düzeni ve nizamı hatırlatıyor. Cadde bir saat kulesi ile baÅŸlayıp I love Tunusia yazısının olduÄŸu yerde bitiyor. Cadde üzerinde bir kaç dünya markası giysi dükkanı ve cafe ler bulunuyor. Fransız konsolosluÄŸu da burada.  Ara caddelere girmeyin çok güvenli yerler diyemem. Cadde üzerinde çokça turistlerden yararlanmaya çalışan kiÅŸiler var. Önce size gelip arapça sorular soruyorlar ingilizce cevap verirseniz de sizin turist olduÄŸunuzu anlayıp sizi deÄŸiÅŸik yerlere çekmek istiyorlar. Kesinlikle bu tip kiÅŸilere cevap vermeden yürümeye devam edin.

​

​

Bardo Müzesi               

​

​

       Antep'teki Zeugma müzesi ile kıyaslanan bir müze. Ancak burası benimde gözümde bir müze deÄŸil. Çünkü müzede ki sergilenen eÅŸyalara dokunmak serbest. Üstelik bir odanın tabanının tamamı mozaik kaplama ile kaplanmış ve burada mozaiklerin üzerine basarak ilerliyorsunuz. GiriÅŸ ücreti için para ödemenin yanı sıra fotoÄŸraf çekmeniz içinde ayrıca bir bilet ücreti ödüyorsunuz. Sergilenen çoÄŸu eÅŸyanın üzerinde açıklamalar yok. Yani hangi döneme aittir vb. bilgilere ulaÅŸamıyorsunuz. Ülkede ki başı boÅŸluk maalesef bu müzeye de yansımış durumda.

​

Sidi Bu Said              

​

​

       Åžehrin özellikle Carthage bölgesinde bulunan turistik yerlerin gezilmesi gerekiyor. Sidi Bu Said bölgesi de bu yerlerden birisi. Çatı ve kapıların mavi olduÄŸu bu ÅŸirin ÅŸehir kapı iÅŸlemeleri ile meÅŸhur. Hediyelik eÅŸya satan dükkanlardan bu ÅŸehri simgeleyen tablolar satın alabilirsiniz. Sıkı pazarlık yapmayı sakın unutmayın. Üstünde çam fıstıkları olan nane çayını bu bölge iyi yapan cafe ler var. Ä°çmenizi öneririm. Burası sanki Tunus dan ayrı bir dünya...

​

Tunus da ne yenir, ne içilir ?              

​

​

       BaÅŸta ülke sokakları olmak üzere çoÄŸu restoran temizliÄŸi çok iç açıcı deÄŸil. Çokça balık restoranı var ama hiç birine gitmenizi önermem. Belli baÅŸlı bir kaç restoran dışında dışarıda yemek yemeÄŸin. McDonalds, Burgerking, Subway gibi hiç bir global markayı bu ülkede bulamadım. Bir Türk restoranına gittim ancak o restoranda ülkeye ayak uydurmuÅŸ gibiydi. Çok memnun kalamadım. Gidenlerin memnun kaldıkları "Dar El Jeld" restoranını öneriyorum. Buraya gitmeden önce de rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. 

​

       Ne içilir sorusuna cevabım ise kesinlikle nane çayı olacaktır. "Mint tea" olarak istediÄŸiniz taktirde hemen her cafe de bulunuyor. Dikkat edin aşırı ÅŸekerli bir çay. Ä°çiniz kıyılabilir.

​

Tunus vize iÅŸlemleri ve ülkeye giriÅŸ              

​

​

       Tunus ülkeye giriÅŸ için Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarından vize istememektedir. Ülkeye giderken yanınızda bir adet kalem bulundurun. O kalemle size verecekleri ufak bir kağıdı dolduracaksınız. Sonra da giriÅŸte onu pasaport kontrolü yapan görevliye teslim edeceksiniz. Hepsi bu kadar. Üstelik ülkeye giriÅŸte sizin Türk olduÄŸunuzu öÄŸrenince giriÅŸiniz için size kolaylık saÄŸlayacaklar. Hiç bir ÅŸekilde bavulumu ve üzerimi arattırmaksızın ülkeye girdim. DiÄŸer ülke vatandaÅŸlarına çeÅŸitli sorular sorup bavulları tek tek aranırken Türk olduÄŸum için hiç bir ÅŸekilde zorluk çıkartılmadı. Bu ülkeye girerken Türk vatandaÅŸları ve diÄŸerleri diye giriÅŸler ikiye ayrılmalı. Çünkü Türkler Tunus vatandaÅŸları gibi kıymetliler.

​

       Ülkeye giriÅŸte doldurduÄŸunuz küçük kağıt parçasının aynısını ülkeden çıkışta da doldurmanızı istiyorlar. (O kağıdı aÅŸağıda resim de paylaÅŸtım.) Ülke çıkışında nerenin vatandaşı olduÄŸunuza bakmadan ayakkabınızı dahi çıkarttırarak her yerinizi arıyorlar.

​

bottom of page