top of page

Kültür Şoku Nedir ?

           Dünya sadece yaşadığınız yerden ibaret değil. Kırsalda yaşan birisinin ilk defa şehir hayatına katıldığı zaman ki şaşkınlığı ve ayak uyduramamasını düşünün. Muhtemelen ilk defa kötü insanlarla tanışmış vede her insana güvenmemesi gerektiği gibi deneyimleri anlamış olacaktır. İşte ilk defa yurt dışına çıkan biriside bunu yaşar. Bu durumun literatürdeki tanımı "Kültür Şoku" olarak geçiyor. 

              Turistik gezi amaçlı gittiğiniz ülkelerde kültür şoku yaşama ihtimaliniz düşüktür. Ancak eğer iş için yada okumak vb. gibi amaçlarla yurt dışında uzun müddet kalıyorsanız kültür şokunu yaşayabilirsiniz. İlk gittiğiniz günlerde yeni insanlar yeni şehirlerin varlığının getirdiği heyecanla kültür şokunu hissetmezsiniz. Daha sonra bu heyecanınız geçtikçe "ben neden buradayım?" "ülkemi çok özledim" "keşke gelmeseydim" "geri dönsem nasıl olur?" gibi sorular sormaya başlayacaksınız. İşte burada bu sorularla birlikte depresyon evresine geçeceksiniz. Bu depresyonda sizi mutsuz yapacak. 

Kültür şokunu atlatmak insandan insana değişmektedir. 1 ay boyunca da sürebilir, 3 ay boyunca da. Burada önemli olan bu evreyi atlatırken daha fazla kafa dengi arkadaş edinerek dikkatinizi dağıtmak ve mutlu olmanızı sağlamaktır. Bir süre sonra içerisinde yaşadığınız ülkeyi toplumu ve insanların tutum davranışlarını kabullenecek vede bu depresyonu atlatacaksınız.

Sadece yurt dışında değil, yurt içindede kültür şoku yaşayabilirsiniz. Yurt içindeki kültür şokunun depresyon süresi yurt dışındakine oranla daha uzun sürmektedir. Yurt içinde taşınarak il değiştirildiğinde bu şoku yaşayabilirsiniz.

Sonuç olarak kültür şoklarını çok fazla aldırış etmemek ve en kısa sürede atlatarak yaşanılan her şeyi birer deneyim olarak hayatınıza katmak, sizi kişisel olarak geliştirecektir. Kültür şoklarını çok yaşayan insanlar aynı zamanda her ortama girmiş insanlar olarak daha fazla hayat deneyimi ve sosyalliğe sahip olacaktır.

Yazar: Emin EKİZ

bottom of page