top of page

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

            Kıbrıs'ı Türkiye den ayrı, bir yurt dışı ülkesi olarak saymanız için bir çok neden var. Örneğin, trafik araçlarının soldan gitmesi, direksiyonların sağda olması gibi. Bazen kendinizi yurt dışın da gibi hissederken, bazense Türkiye deymiş gibi hissedersiniz. Ada da İngiltere'nin etkisi Türkiye den çok daha fazla. Bir çok gayrimenkul sterlin ile satılıyor. Hediyelik eşya dükkanlarında Londra da ki kırmızı telefon kulubesi gibi ingiliz ürünleri var. 

Bu ülkede araç fiyatları ucuz, petrol fiyatları Türkiye ye oranla çok az daha ucuz. Gıda fiyatları ise daha pahalı. Çünkü tüm ürünler Türkiye den ithal ediliyor. Ada da genel olarak Türk lirası geçiyor. Telefon hattınız yurt dışı tarifeleri aktif olur, ona göre ücretlendirilirsiniz. Eğer uzun müddet burada kalacaksanız Türkiye'deki operatörlerin kıbrısa özel sim kartları var, alıp kullanabilirsiniz. Ada' daki ucuz cep telefonlarından satın alıp "Türkiye de de kullanırım" diye düşünmeyin, yurtdışından getirmiş sayılacak, pasaport kaydı yaptırıp vergi ödemesi yapmanız gerekecektir.

Türkiye den pasaportsuz sadece kimlik kartınızla adaya gidebilirsiniz. Gidişte havalimanının dış hatlarını kullanıyorsunuz. Pasaport memuru size sadece ad ve soyadınızı dolduracağınız bir kağıt veriyor. Hepsi bu kadar.

          Kıbrıs ta Girne ve Lefkoşa'ya gitmiştim. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Girne için Tıklayın

Lefkoşa için Tıklayın

bottom of page